یادگیری ارادی، جذابترین بخش از مجموعه ویژگیهای انسان بودنه. آدمیزاد با چیزهایی که «میدونه» و کارهایی که «میتونه»، «قدرت» پیدا میکنه و قدرت، مهمترین چیزیه که ما به طور ارادی یا غیرارادی و از جنبههای مختلف دنبالش هستیم. تنوع موضوعات، محدودیت زمان و البته اولویتهای کاری و شخصی، عواملی هستند که باعث میشن از خیر خیلی از مهارتها بگذریم و کمکم فراموششون کنیم و خب، این خیلی بده. چندوقت پیش ویدئویی روی تد دیدم که دربارهی یادگیری مهارتهای مختلف تو حداقل زمان ممکن بود. نظرم رو جلب کرد و امتحانش کردم، کار کرد!
آقای جاش کافمن، که خودش رو مولف و محقق در حوزهی کسبوکار و رفتارشناسی معرفی میکنه، با این سوال مواجه میشه که برای یادگرفتن یه مهارت جدید به چه مقدار زمان نیاز داره؟ تحقیقات قبلی نشون میدن که برای رسیدن به سطح تخصص در هر حوزه یا رشتهای، به حدود ۱۰.۰۰۰ ساعت زمان نیازه که این میشه چیزی حدود پنج سال کار تمام وقت! خب، مطمئنا این جوابی نیست که خیلی خوشآیند باشه، برای همین ایشون شروع میکنه به مطالعه و تحقیق در زمینهی مدلهای یادگیری و شیوههای آموزش تا در نهایت به یه نتیجهی جالب و مستدل میرسه: طی ۲۰ ساعت میشه به مهارت (Skill) جدیدی مسلط شد.
استدلال جالبی داره. خیلی از مهارتهایی که ما بهشون علاقه یا نیاز داریم، اونقدرهایی هم که در ظاهر به نظر میرسن نیاز به تعمق ندارند. مثلا تصور کنید که به نقاشی علاقه مندید، ولی احتمالا شما فقط علاقهمندید و نمیخواین شما رو نقاش خطاب بکنند. داشتن اشراف نسبی به مساله و مسلط بودن کلی به فن یا ابزاری خاص، در بیشتر مواقع نیاز ما رو برطرف میکنه و تازه بعد از این مرحله هست که ما میتونیم تصمیم بگیریم که میخوایم توی این فیلد بمونیم، بهتر بشیم یا نه.
مدل پیشنهادی آقای کافمن، چهار مرحلهی کلی داره که طی کردنشون خیلی پیچیده نیست:
- یک: ساختار مهارت مورد نظر را تحلیل کنید
- دو: به قدرت کفایت تمرین کنید
- سه: چیزهایی که مانع تمرکز هستند رو حذف کنید
- چهار: حداقل بیست ساعت زمان صرفش کنید
کافمن برای هر کدوم از موارد فوق، توضیحاتی داده که شرحش از حوصلهی این نوشته خارجه. میتونید لینک ارائهش رو روی تد و یا یوتیوب ببینید. همینطوری کتابی هم تحت همین عنوان نوشته که اگر دوست داشتید میتونید نگاهی بهش بندازید.
اگر تازه با من آشنا شدید: من پادکست فارسی کارگاه رو میسازم که در هر قسمت از اون با یک متخصص دربارهی مسیر شغلی اش گپ میزنم. شنیدن کارگاه کمک میکنه دربارهی مهارتها و مشاغل مختلف چیزهایی یاد بگیرید. اگر دوست داشتید کارگاه رو روی کست باکس دنبال کنید.
آره. قبلا ویدئوش رو دیدم و متوجه شدم که دلیل این که از نظر خیلیا خیلی کارا بلدم بخاطر اینه که تقریبا همچین ساختاری رو توی همه کارهام دارم. در نتیجه از خیلی از انحرافات دوری میکنم و میتونم در عینحال وقت کافی برای زندگی اجتماعی و تخصصم داشتهباشم.
سلام.
ای کاش حداقل یه توضیح چند خطی در مورد این ۴ اصل مینوشتید.یه مقدار گنگه.
خوب بود.
من بالفطره این خاصیت تو وجودم بود 🙂