همه ما فارغ از کیفیت کار و زندگیمون، هرروز با رسانه های مختلفی سر وکار داریم و بدون اینکه متوجه باشیم، از اونها الهام و تاثیر میگیرم . در مقابل خود ما هم تو خیلی از موقعیت ها در مقام یک رسانه ظاهر میشیم و روی بقیه تاثیر میگذاریم . رایج ترین رسانهی وبی که خیلی از ماها ازش استفاده می کنیم، همین وبلاگ هست که در واقع پایگاهیه برای نشر افکار، عقاید، دانسته ها و کلا ایدئولوژی یک فرد حول موضوعات مختلف .
مدتی هست که درگیر یه پروژهی وبی هستیم که کلا با مقوله رسانه سروکار داره که تا چند هفتهی دیگه سرو کلش پیدا میشه . تو یکی دو ماه گذشته، به لطف این موضوع مجبور بودم که مدام دراین باره مقاله و مطلب بخونم و توفیق اجباری نصیب شد که خیلی بیشتر از قبل از عمق این موضوع سر دربیارم . کلا خوبیِ مطالعه تو حوزه های جدید اینه که بخش زیادی از دانسته های قبلی آدم به شکل مرتبی در میاد و گاهی باورهای غلط، تصحیح میشن.
بگذریم . شیرینی این موضوع برای من یک طرف، و از طرف دیگه که خیلی مهمتره نیاز شدید وبفارسی به این موضوع باعث شد که تصمیم بگیرم هرزگاهی دراین موضوع هم مطلب بنویسم .
اول لازمه که یه تعریف کوچولو از رسانه داشته باشیم : رسانه، به “ابزاری” گفته میشه که به کمک اون پیام، مطلب یا ایدهای رو به جامعهی مخاطب انتقال میدیم . ابزارهای مختلف با توجه به زمینهی نشر ( چاپی، شنیداری، دیداری و ترکیبی) انتخاب میشن . البته عوامل دیگه ای هم مثل سطح مخاطب و موضوع مورد نظر هم در انتخاب ابزارها بی تاثیر نیستند . وب، یقینا یکی از بهترین بسترهایی هست که میشه در اون از ابزارهای مختلفی برای انتقال محتوا و حتی دریافت فیدبک استفاده کرد . متدوال ترین ها توی وب، متن و عکس هستند که همه ازشون استفاده می کنیم . پادکست ها، ویدئوکست ها و غیره هم جدیدا مورد استفاده هستند که هرکدوم دهها زیرشاخته دارند. مثلا برای تصویر میشه عکس خبری، اینفوگرافیک، عکس تزئیتی، هجو و… رو مثال زد .
استفاده از ابزارهای مختلف زمانی اهمیت خودش رو نشون میده که شما بخوای حجم زیادی از اطلاعات رو در زمان کوتاه به مخاطب انتقال بدی . مثلا یک محصول خاص دارید که نمیشه توی چند خط اون رو معرفی کرد و اگر بخواین براش داشتان سرایی کنید، یقینا هیچکس وقت نمیگذاره که تا آخر مطلب رو بخونه . پس باید به فکر ابزارهای تکمیلی باشین .
اینتروهای ویدئویی توی وبفارسی خیلی مورد توجه نیستند . ویدئوها همیشه و برای همه جذابند و بسته به موضوع و سبک ارائه، می تونید از کاربر انتظار داشته باشید که حداکثر تا ۶ دقیقه برای تماشای اون وقت و پهنای باند بگذاره . اما خیلی خیلی کمتر پیش میاد که فردی بیاد این مقدار زمان رو برای خوندن یه مطلب صرف کنه ( تو اولین مراجعه)
ابزار بعدی که اشاره ای بهش شد، اینفوگرافیک هست که من خیلی دوستش دارم و اتفاقا یکی از استراتژیهای معرفی محصولمون تو شرکت هست . اینفوگرافیک ها گرافیکی هستند، شادن و در قالب یک آموزش سریع، خواستهی شما رو مخاطب انتقال میدن و از همه مهمتر اینکه در آخر کار مخاطب یه نوع لذت و رغبت در خودش احساس می کنه .
ابزارهای شنیداری محدود به پادکست ها نیستند . شما می تونید در کنار محتوای سایتتون نسخه صوتی اون رو هم ارائه بکنید . یا مثلا رزومه شرکتتون رو توی فرمتهای صوتی، ویدئویی، متنی و PDF ارائه کنید . یه ترکیب درست، قدرت انتخاب رو به کاربر میده و برقراری ارتباط رو حداکثری می کنه
جالبه بدونید که بیش از “۱۰۰” ابزار برای انتقال محتوای آنلاین وجود داره که ما توی وبفارسی(تا اونجایی که من دیدم) نهایتا از ۱۰-۱۲ تای اون استفاده می کنیم . هرچقدر ساختار شکنی بیشتر بکنید و به فکر دریچه های جدیدتر باشید، احتمال برقراری هدفمند تر با مخاطبتون بیشتر خواهد بود .