امشب خیلی اتفاقی نگام به رسانهی ملی افتاد که داشت یه سریال مناسبتی (ویژه محرم) پخش میکرد. من داستان سریال رو نمی دونم، اما با عنایت به چند دیالوگی که شنیدم میشه حدس زد که هدفش این هست که ماهیت عزاداری محرم رو فرامذهبی نشون بده (که هست) اما مثل همیشه، به بدترین شکل ممکن و با کلیشهای ترین دیالوگها و ارائه های ممکن . همین مساله باعث شد به تاثیراتی که محرم و مراسم ویژه اون روی زندگی، کسب و کار و حوزه فعالیت ما یعنی وب داره بندازم .
۱- تو دوران سربازی، هم خدمتی هایی داشتم که کوچکترین عرق مذهبیای نداشتند . یعنی نه نماز میخوندن و نه روزه میگرفتن، گاهی وقتها هم کارایی میکردن و چیزهای مینوشیدن که نباید ! اما دههی محرم که میشد، انواع و اقسام گناه و فسق و فجور تعطیل بود و همگی، پای ثابت عزاداری های شبانه . سیاه پوشی و توقف اصلاح صورت هم جزء موارد قطعی بود . این رفتار رو میشه تو خیلی ازآدمهای دور و برمون هم دید.
۲- من این سعادت رو داشتم که مراسم عزاداری حداقل پانزده شهر و روستای مختلف رو تو جاهای مختلف کشور ببینم . از شهرها و روستاهای شمالی ایران گرفته تا شهرهای حاشیه کویر، استانهای غربی، جنوبی و شرقی . گلمالی خمینیها (استان مرکزی) تا سینه زنی متفاوت یزدیها و قالیشویان مشهد اردهال و…. وقتی همهی این موارد رو کنار هم بگذارید، به خوبی تاثیر و تاثر فرهنگ و اقلیم رو روی شیوه عزاداری متوجه میشید .
۳- تقریبا یک ماه پیش تو محوطه جلوی تئاتر شهر، نمایش های آئینی که بیشتر مربوط به محرم میشد برپا بود . اونجا هم یکبار دیگه تقابل و تقاهمِ فرهنگ های مختلف رو درباره یک موضوع واحد با هدف یکسان رو دیدم . واقعا حیرت آوره وقتی تفاوت هایی که در ارائه یک موضوع به زبان های مختلف و رفتار های گوناگون رو میبینی .
۴- سالهاست که دولت داره با برخی انحرافات توی عزاداری ها مقابله میکنه . مثل نصب تمثال ائمه، قمه زنی و انواع خودآزاریهای دیگه . این در حالیه که این قبیل رفتارها با اصل شریعت در تضاده و ابدا قابل توجی عقلانی-مذهبی نیست . اما کماکان شهرهای جنوبی و غربی با این متد عزاداری میکنند . اینجا کی مقصره؟ آیا اصلا باید دنبال مقصر گشت ؟
۵- بر حسب یک رسم قدیمی، سوم امام حسین (ع) که بشه روز سیزدهم محرم، بازار تهران کلهم تعطیله . با اینکه توی تقویم جلوی این روز قرمز نیست ولی شما نمی تونی یه مغازه باز رو تو بازار بزرگ پیدا بکنی . تا اونجایی که می دونم این مساله توی یزد و خیلی شهرهای دیگه هم برقرار هست
۶- سایتهای دانلود موزیک، هرروز فیلتر میشن و فرداش با یه دامین جدید روی کار میان . این سایتها هیچگونه محدودیتی توی محتوای موسیقیای که ارائه می کنن ندارند با مجاز و غیر مجاز و کپی رایت هم صنمی ندارند ! اما تو ماه محرم، همگی فقط به ارائه مداحی و ادعیه و… میپردازن . این یعنی تقاضایی برای عرضه نیست …
۷- همین مساله درخصوص فروشگاههای “زرد” اینترنتی هم مصداق داره . فروشگاهی که تا دیروز جومونگ و اسپری فولان میفروخته، امروز شال و تیشرت یاحسین میفروشه .
۸- خیلی وقت پیش تو یکی دیگه از رسانه های ملی شنیدم ( یاخوندم ) که آمار جرم و بزه تو ماههای محرم و رمضان کمتر از باقی ماههاست. آیا بزهکاران تو این ماه، رستگار میشن یا عزمشون رو برای ماههای بعد جزم میکنن ؟
+ میخواستم برای این هشت مورد، یک نتیجه گیری هم بنویسم که صلاح ندیدم.
۹ سال بعد
کاش هنوز همونطور بود