دوهفته قبل، من مبحث فرهنگ مجازی رو شروع کردم و قرار بود قسمت دومش هفتهی قبل منتشر بشه که نشد . اگر مطلب قبلی رو نخوندید، پیشنهاد می کنم که حتما یه مروری روش داشته باشید .
ورود اینترنت به زندگی ما، تاثیراتِ عمیقی روی سبک زندگیمون داشته . از نوع رابطه با دوستان وآشنایان گرفته تا شکل تامین مایحتاج و حتی نوع کسب و کارمون دچار تغییرات کتمان ناپذیری شده .با نگاه کلیتر، تغییراتی که شبکهی اینترنت روی زندگی بشر داشته رو من اینطور تعریف میکنم : ورود هجم عظیم اطلاعات و سهولت در گردش آنها
بخاطر بیارید دوران قبل از اینترنت رو . موسیقیهایی که گوش میدادید محدود به چند خواننده بود ؟ ایدئولوژی سیاسی یا مذهبیتون رو از چه کانالهایی و برحسب چه اطلاعاتی به دست آورده بودید ؟ طیف کتاب هایی که میخوندید در چه سطحی بود ؟ و بهترین مثال ممکن : چند نفر رو میشناختید ؟
ظهور اینترنت و به طبع اون، وب تعاملی یا وب۲، این امکان رو به من و شما داد که با حجم عظیم اطلاعات به صورت مرتب و ساختاریافته روبرو بشیم . مثلِ ما، مثلِ آدمی گرسنه و نیمه بینا بود که قوهی بصیریش رو کامل بهش برگردونن و وسطِ یه عالمه غذای خوشمزه ولش کردن! از یک طرف ولعِ خوردن داشتیم و از طرف دیگه ذوقِ بینایی کامل !
من هنوز نمیخوام بحثم رو ایرانیزه بکنم و فعلا، کل کاربرهای اینترنت مورد نظرم هستند . هرچند که وقتی کمی جلوتر بریم، تاثیرات متقابل وب و انسان کاملا نسبی میشه و دیگه نمیشه از معیارهای کلانجمعیتی استفاده کرد …
خوب بیائید نگاه کنیم که در این مواجهه با دنیا جدید ما چه کردیم ؟ یا بهتر بگم این دنیای جدید با ما چه کرد ؟
ما آدم ها زاده شدیم برا تاثیرپذیری! اینترنت هم که دریایی بود از دانش ها و فرهنگ ها و کنش هایی که بشر یا باهاش آشنا نبود یا تا به این حد بهش نزدیک نبود . یه مثال ساده : تا قبل از اینترنت، ما ایرانیها تصویر محوی از زندگی مهاجرها داشتیم و قالبا فکر می کردیم که همگی در نهایت آرامش و در مطلوبترین شکل ممکن زندگی می کنند . اما اینترنت این تصویر رو اگر نگیم به کلی ویران کرد، حداقل اون رو ترمیم کرد و به واقعیت نزدیک ترش کرد .
پس : اولین خدمت اینترنت به بشر، صداقتش در ارائه اطلاعات بدون جهت گیری بود . توجه داشته باشید که اینترنت، همیشه یک بستر بوده و هست و ما در مقام کاربر نمی تونم یک سایت رو نماینده کل اینترنت قرار بدیم . ماهیت اینترنت، این پتانسیل رو داره که مخاطب بتونه با فراغ بال به منابع مختلف سرک بکشه و صحیح رو از ناصحیح تشخیص بده . در ادامه طیف های مختلف از منابع رو بررسی می کنیم .
+البته خیلی ها نظرِ مخالفی با من دارند و گسترش سبد دانشِ افراد رو بزرگترین خدمت اینترنت می دونند . اما من فکر می کنم کمیت، تو مرحلهی دوم اهمیت قرار داده .
همونطور که در ابتدا اشاره شد، افزایش کمیِ منابع اطلاعاتی هم جزء مهمترین خدمات اینترنت هست . توجه داشته باشید که اینجا اطلاعات، صرفا به مقالات و کتابهای علمی محدود نمیشه و سبد گسترده ای از داده رو در بر میگیره . از تکآهنگ هایی که من و شما دانلود می کنیم گرفته تا عکس ها و خبرهایی که مشاهده می کنیم .
تک تک این داده ها، مدیا یا رسانه هایی قدرتمند هستند که گاها یکیشون میتونه برای شرطی کردن نظر یک جامعه کافی باشه . حکومت های دیکتاتوری تو طول تاریخ، پایگاه های مردمی خودشون رو همیشه با رسانه هایی که داشتند حفظ کردند و می کنند . شاید قدیمی ترین و کاربردتری ترین رسانه ای که بشه مثال زد، جارچیهایی بودند که آرای حاکم رو تو سطح شهر فریاد میزدند.
اما اینترنت، خیلی زود تبدیل به یک رسانهی چند رسانهای با گسترهی جهانی شد. .شما امروز می تونید توی تهران بنشینید پشت کامپیوترتون و نطقهای آقای هوگو چاوز رو توی ونزوئلا بخونید، ببینید یا بشنوید . از طرفی بنگاههای خبری بینالمللی هم مثل بیبیسی، voa و حتی PressTV اخبار جهانی رو از دریچه دید یه حکومت به سمع جهان می رسونند . مقوله خبر و جهتگیری خبرگزاری ها هم خودش یه مبحث کاملا جدا و بزرگ هست
البته باز خواننده شاید بگه که همهی این محاسن، خیلی قبل تر از اینترنت و از طریق تلوزیون و رادیو وجود داشته . در پاسخ به این سوال میشه گفت که اینترنت علاوه بر ویژگیهای فوق، امکان قیاس رو هم برای ما فراهم می کنه و می تونیم در آن واحد و با دسترسپذیری بهتر از منابع مختلف بهره ببریم .
پس : اینترنت، دریچهای هست که ما رو به دنیای بزرگ و وسیع اطلاعات وارد می کنه و باعث میشه باورها و دانش خودمون رو ضمن اینکه بروز می کنیم، به واقعیت نیز نزدیکتر کنیم .
این سری مطلب، ادامه خواهد داشت . همینطور کماکان روی پیشنهاد قبلی خودم برای تشکیل تیم پژوهشی هستم.
+ لطفا ایرادات یا کجروی های من رو در خصوص این مطلب، بهم اطلاع بدید .